Hygns Slakteri – HMK

Slakteriet på Hygns Gård byggdes 1997 och var det andra EU-godkända viltslakteriet i Sverige. Under 2024 har vi byggt ut och moderniserat slakteriet och är nu godkända för att slakta Nöt, Gris, Lamm/Får/Get, Hjort, Rådjur, Vildsvin och Älg. Under åren har vi sett en spännande utveckling i och med att intresset för närproducerad mat har ökat och konsumenternas kunskap kring råvarorna har stärkts. Vi både legoslaktar- och styckar åt kunder samt köper in kött från utvalda gårdar.

Nedan finner ni information om legoslakt under respektive djurslag. Önskar ni sälja kött till oss kontakta oss antingen via mail info@hygn.se eller ringa 0705800182.

Vår filosofi

Djurvälfärd – Med över 25 års erfarenhet av att slakta, stycka och förädla vilt har vi lärt oss vikten av djurets sista tid innan avlivning för kött kvalitén. För att få fram den bästa råvaran och kunna ta tillvara på det som djuret ger oss i form av kött på bästa sätt går det inte att tumma på djurvälfärden. Vi tror på det småskaliga där det finns utrymme att lyssna på djuret och undvika all stress både för djur och människor.

Försäljning av kött – Vi jobbar för ett hållbart samhälle där vi värnar om HELA kedjan från bonden till konsument. Vi vill erbjuda det mest hållbara, klimatsmart och näringsrika köttet till vårt samhälle.  Men för att kunna göra detta behöver vi se till hela kedjan, bonden behöver få betalt för sitt hårda arbete 365 dagar om året, djuren behöver ha högsta möjliga djurvälfärd in till sista ögonblicket utan stress och långa transporter, högsta möjliga livsmedel hygienstandard behöver hållas genom hela processen från slakt till färdig råvara. Med det ökade trycket på självförsörjning och beredskap i landet ökar även behovet av mindre livsmedelsanläggningar. Vi är ett led i den processen och vill även ge kommuner ett stort övertag i arbetet med beredskap och hållbarhet genom att handla än mer närproducerat än tidigare. 

Hygns erbjuder även gårdsspecifikt och rasspecifikt kött så att ni kan följa köttet från bonden till tallriken. 

Hur man bokar man slakt?
Önskar ni lämna djur på slakt kan ni gå in på respektive djurslag nedan och fylla i formuläret. Det går även att maila till info@hygn.se. Skriv med gård, antal djur och önskemål om slaktvecka. Vi kommer sedan att återkomma med bekräftelse på slaktdag. Vi frågor ring 0705800182.

Vad händer sedan?
Det krävs en del dokument när man lämnar djur för slakt. Senast 24 timmar innan djuren anländer mailar ni in Djurägarförsäkran till oss. Om det är för legoslakt/styck och ni ska ha återtag på djuren skickar ni även med styckningsinstruktionen ifylld.
Vid överlämnande av djuren till oss ska ni även medtaga alla dokument.
För att vi ska kunna slakta era djur och ni inte ska debiteras för extra kontrollkostnader så behöver dokumenten vara korrekt ifyllda. Om ni är osäkra kontakta oss så hjälper vi er.

Vad behöver ni tänka på med djuren?
För att kunna upprätt hålla högsta möjliga djurvälfärd och livsmedelshygien ställer vi vissa krav på djuren.
Mer information finner ni under respektive djurslag och vi önskar att ni läser den noga.
Alla djur måste vara märkta med minst en originalbricka. Vi tar inte emot djur som inte är märkta så de kommer då inte få lämna transporten.
För att djuren ska kunna livdjursbesiktigas korrekt samt för att kunna upprätta hålla den högsta livsmedelshygienstandarden behöver djuren vara rena vid ankomst till slakteriet. Vi har rätt att neka djur för slakt eller ta ut en extra kostnad för smutsiga djur då det försvårar slaktprocessen avsevärt för att kunna få fram säkra livsmedel (kategori 2 & 3). Se följande dokument för att se hur smutsiga djur klassas vid besiktning.
Läs dokumentet rena djur här

Dokument & Prislistor
Under respektive djurslag finner ni alla nödvändiga dokument som ska fyllas i. Där har ni även prislistor för de olika alternativen vid legoslakt.

KRAV-djur till slakt
Vi kommer att under 2024 certifiera oss för KRAV men kan inte i dagslägget märka köttet med KRAV då båda parter behöver vara certifierade. Vi uppdaterar löpande med information.

Vilt

Vi köper in vilt från jägare under hela jaktsäsongen. Här finner ni mer information om vad som gäller när ni säljer vilt till oss.

Nöt

Här finner ni mer information om vad som gäller när ni skickar nötkreatur till slakt hos oss samt så finner ni alla dokument som behövs för nöt.


Gris

Här finner ni mer information om vad som gäller när ni skickar grisar till slakt hos oss samt så finner ni alla dokument som behövs för grisar.

Lamm/Får/Get

Här finner ni mer information om vad som gäller när ni skickar lamm/får/getter till slakt hos oss samt så finner ni alla dokument som behövs för de djurslagen.


Rulla till toppen