Ingredienser för 4 personer
700-800 g älg- eller hjort?lé (mittbit)
1 ½ tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 + 1 msk smör
1 ½ dl russin
½ dl maltwhisky (t.ex. Black Ribbon)
3 dl crème fraiche
2 msk koncentrerad kalvfond
Putsa ?lén helt fri från eventuella senor – framför allt från de tunna hinnorna som ?nns på ?lén. Dela ?lén i fyra lika stora skivor. Samla alla ingredienserna till ?ambering. Mät upp whiskyn och ha tändstickor till hands. Krydda köttet med salt, peppar och timjan under tiden som du hettar upp en panna typ traktörpanna. Låt 2 msk smör bli nötbrunt. Lägg i köttet. Stek nu köttet på medelstark värme 2-3 minuter på varje sida. Tillsätt russinen och låt dem fräsa med några sekunder. Stäng av köks?äkten, slå på whiskyn och tänd på omedelbart. Låt spriten brinna ut och lyft upp köttet på en varm tallrik. Tillsätt crème fraichen i pannan och ge det hela ett uppkok. Smaka av med kalvfond. Vispa slutligen i 1 msk smör och såsen är färdig. Serveras med klyftpotatis.