Viltkött är ett mycket magert och nyttigt kött. Djuren lever i det fria och äter det som naturen har att tillgå. Köttet är fritt från antibiotika och andra ämnen. Här följer lite tillagningstips för att lyckas med viltköttet samt lite recept på rätter som är bland våra favoriter.
Hållbarhet/förvaring
Viltkött är mycket magert och har därför en bra hållbarhet. Köttets karaktär ändras inte när det har varit fryst och bibehåller därför sin höga kvalitet. Det går jättebra att lagra i frysen i åtminstone 2 år.
Tillagnings temperaturer
Viltkött ska med fördel ätas rare eller medium stekt. De finare detaljerna som filé och entrecote behöver inte mer än 54°c i kärntemperatur. Stekar kan lagas till 56-58°c. Det är viktigt att köttet får vila i 10-15 min innan man skivar det.
Tillagning av stek & färs
Bryn steken ordentligt i panna och krydda väl. Om man ska tillaga i ugn räcker det med en temperatur på 125°c. Det ska helst vara varmluftsugn. Färsen behöver inte blandas med fläskfärs utan man kan tillsätta ströbröd, ägg eller grädde om man vill ha den lite saftigare.
Kryddor
Hjortkött har mer viltsmak än älg men mindre än rådjur. Det smakrika köttet passar bra med många kryddor. Klassiska tips är enbär, vitlök och färska kryddor. Överaska även gästerna och krydda med stjärnanis, kanel eller hela kakaobönor!